redaktörsläsning

Alla förläggare hoppas på att nästa manus ska vara fabulöst och fantastiskt. Här, tack vare Huffpost Books, ger proffsen, branschfolket, agenter, förläggare och redaktörer, sin syn på vad som gör ett manus fabulöst. Det handlar om bland annat följande:

–          Är dina karaktärer själva djupt engagerade och insyltade i handlingen? Läsarna kan inte bry sig om vad som händer, om inte karaktärerna själva gör det. Vad står på spel för dem?

–          Skriv det du själv vill läsa, berättelsen som mest engagerar dig; man kan inte skriva något utifrån strategiska skäl typ för att det är inne med fantasy, då känns det inte autentiskt för läsaren

–          Utarbeta en stark intrig och idé för ditt manus innan du sätter igång med skrivandet. En outline eller synopsis gör att du arbetar igenom problem som uppstår i handlingens konstruktion och med berättandet, innan du börjar skriva. Då blir du också varse om intrigen är tillräckligt starkt för att driva ett helt manus.

–            Lär dig om hur förlagsvärlden fungerar, vilka som skulle kunna tänkas ta emot ditt manus och som ger ut liknande titlar, var strategisk och sätt dig in i branschen innan du skickar ut något.