Lektörstjänst

”Att se sig själv utifrån är ett stort steg in i framtiden.” Att anlita en lektör är ett sätt att vara pragmatisk inför sin text och ett led i att bli bättre och utvecklas som författare. Det är ett sätt att stämma av och få nya ögon på sitt projekt, få en spegling och en förståelse för effekten av vissa berättarmässiga grepp. Ett djupgående lektörsutlåtande som gör klienten uppmärksam på språkhantering och hantverk är väl investerade pengar. Och vem vet ibland leder det till förlagskontrakt!

Välj en erfaren lektör. Jag har femtonårs erfarenhet av att arbeta med en mängd olika sorters berättelser och texter och med att hjälpa projekt till hamn, det vill säga till utgivning. I synnerhet är jag bra på att hjälpa dig att vässa handling och dramaturgi och att utveckla och fördjupa karaktärer. Jag är väl förtrogen med olika genrer som fantasy, romance, sci fi, feelgood och deckare. Skriver du i en genre eller siktar på att få ihop en välskriven underhållningsroman med drivande handling är jag lektören för dig.

Vad kan jag hjälpa dig med?

Jag kan hjälpa dig med karaktärsutveckling och att utveckla din bokidé , att få ihop en spännande intrig som kan utvecklas i en längre historia, dramaturgi, att få ordning på hantverket. Samt inte minst förbättra och stärka handlingen, storyn och berättelsen.

Man kan anlita en lektör i vilket skede som helst under skrivandet. Det blir faktiskt vanligare och vanligare att man hör av sig redan med ett synopsis och en inledning som ett sätt att få en tidig uppfattning om man är på rätt väg, om det finns något som behöver styras upp redan tidigt i processen. Du behöver alltså inte ett ha färdigt manus, huvudsaken är att du själv är redo att släppa in någon annan i texten.

Priset beror på hur långt manus är i antal sidor: ett manus med en genomsnittlig längd på ca 200 sidor i dubbelt radavstånd med normala marginaler (och formaterat till Times new roman 12 p) skulle kosta 6500 kr inklusive moms. Är manus längre än så kostar det därutöver 14 kronor inklusive moms per sida.

Vanligtvis får du utlåtandet inom tio dagar och detta kommer via mail i ett separat dokument. En uppföljande kontakt om utlåtandet via telefon eller mail ingår förstås. Om det blir många frågor eller om de rör den fortsatta bearbetningen kommer jag dock att skriva en ny faktura för coaching enligt ö k.

Ett tips är att höra av dig till mig några veckor innan du behöver tjänsten – då kan vi boka in läsningen utifrån när du tror att manuset är klart att läsas. När det är dags att börja läsningen skickar jag ett mail tillsammans men en faktura på arvodet.

(Författarcoaching)

OBS! Tillsvidare lektörsläser jag helst så kompletta manus som möjligt och coachar alltså inte enligt nedanstående modell eller arbetar med löpande textinskick. 

Ibland kan det vara bra att ha ett bollplank när man skriver en bok. Kanske har du fastnat på vägen eller behöver någon som fortlöpande ger dig respons medan du skriver?

Coaching kan innebära:

  • förslag på hur handling och intrig kan utvecklas
  • peppande SMS vid strategiska tillfällen som påminner dig om att skriva
  • en plan för vad du ska lämna in till mig i nästa utskick och inom vilka tidsramar
  • konkreta råd om hur karaktärer kan skapas och utvecklas
  • återkoppling på språk, stil, dramaturgi
  • tips om litteratur och nätresurser på vägen
  • stöd för att komma över skrivkramp och idétorka
  • stöd vad gäller det som händer när manuset är färdigt; vilka strategier är bäst för att sälja boken? Vilka förlag kan tänkas passa och hur ska ett följebrev se ut?

Coachingupplägget kan se olika ut från klient till klient. Vid ca sextio sidor i dubbelt radavstånd stämmer jag av och fakturerar 1600 kronor inklusive moms. Du kan dela upp dessa sidor på flera inskick eller göra ett samlat.

Respons sker oftast via mail men även telefonmöte eller möte IRL.