Lektörstjänst

Att se sig själv utifrån är ett stort steg in i framtiden. Att anlita en lektör är ett sätt att vara pragmatisk inför sin text och ett led i att bli bättre och utvecklas som författare. Det är ett sätt att stämma av och få nya ögon på sitt projekt, få en spegling och en förståelse för effekten av vissa berättarmässiga grepp. Ett djupgående lektörsutlåtande som gör klienten uppmärksam på språkhantering och hantverk är väl investerade pengar.

Välj en erfaren lektör. Jag har snart tjugo års erfarenhet av att arbeta med en mängd olika sorters berättelser och texter och med att hjälpa projekt till hamn, det vill säga till utgivning. I synnerhet är jag bra på att hjälpa dig att vässa handling och dramaturgi och att utveckla och fördjupa karaktärer. Jag är väl förtrogen med olika genrer som fantasy, romance, feelgood och spänningsroman. Skriver du i en genre eller siktar på att få ihop en välskriven underhållningsroman med drivande handling är jag lektören för dig.

Vad kan jag hjälpa dig med?

Jag kan hjälpa dig med karaktärsutveckling och att utveckla din bokidé , att få ihop en spännande intrig som kan utvecklas i en längre historia, dramaturgi, att få ordning på hantverket. Samt inte minst förbättra och stärka handlingen, storyn och berättelsen.

Man kan anlita en lektör i vilket skede som helst under skrivandet. Det blir faktiskt vanligare och vanligare att man hör av sig redan med ett synopsis och en inledning som ett sätt att få en tidig uppfattning om man är på rätt väg, om det finns något som behöver styras upp redan tidigt i processen. Du behöver alltså inte ett ha färdigt manus, huvudsaken är att du själv är redo att släppa in någon annan i texten.

Vanligtvis får du utlåtandet inom tio dagar och detta kommer via mail i ett separat dokument. En uppföljande kontakt om utlåtandet via telefon eller mail ingår förstås. Om det blir många frågor eller om de rör den fortsatta bearbetningen kommer jag dock att skriva en ny faktura för coaching enligt ö k.

Ett tips är att höra av dig till mig några veckor innan du behöver tjänsten – då kan vi boka in läsningen utifrån när du tror att manuset är klart att läsas. När det är dags att börja läsningen skickar jag ett mail tillsammans men en faktura på arvodet.

Författarcoaching och Första kapitelanalys

Ibland kan det vara bra att ha ett bollplank när man skriver en bok. Kanske har du fastnat på vägen eller behöver någon som fortlöpande ger dig respons medan du skriver?

Analys av den viktiga inledningen på ett manus kan ge otroligt mycket och ge en microbild av hela manuset. Här kan du få en avstämning vad gäller:

  • återkoppling på språk, stil, dramaturgi
  • strukturen på inledningen
  • etablerar du den övergripande dramatiska konflikten?
  • framgår det vilken genre du skriver i?
  • förstår läsaren huvudpersonens inledande problem?
  • vill man läsa vidare?

Respons sker oftast via mail men även telefonmöte eller möte IRL.