bestseller

Många är tipsen om hur man skriver en bästsäljande roman men en del av dessa tycker jag är riktigt bra. Frågan är dock om de verkligen garanterar just en bästsäljare, men bra att tänka på under skrivprocessen är de.

– skriv sju minuter varje dag.

Alla kan avsätta sju minuter. Om man misslyckas med detta lite för ofta så lägg ner det här med skrivandet. Det är inget för dig och ditt inre motstånd är större än din lust.

– samla en bank av bilder och skriv utifrån dessa.

Bilder är en fantastisk inspirationskälla och ger tydliga ramar att hålla sig inom. I artikeln är bilden i fråga Les Repasseuses (Strykerskorna) målad av konstnären Degas. Författaren trodde aldrig hon skulle kunna få ihop en historia om dessa men det gick hur bra som helst. ”De fick namn, relationer och något att göra”. Skriv om bilden i femton minuter och inkludera dialog.

– tänk ut en storyline, en intrig, genom att tänka dig den som texten som står på baksidan av en bok. Det här innebär att du måste hitta ett kort, effektivt sätt att beskriva din handling och den måste i sin tur vara tillräckligt spännande och konkret. Här kan man inte sväva på orden.

– få alltid ihop en första version av hela manuset innan du går vidare till ett förlag eller en agent.

Många frågar om det är okej med bara synopsis. Nej det är det i nästan alla fall inte. Bara ett manus visar om du har förmåga att skriva en bok med allt vad som krävs. När det gäller synopsis är det dock toppen om du har ett sådant till bok nr 2. En planerad bok nr 2 visar att du inte är en one hit wonder utan något att satsa på.