Man blir sugen på att liva upp bekantskapen med Jules Verne när man läser detta, minns barndomens bearbetade versioner av ”En världsomsegling under havet”, ”Den hemlighetsfulla ön” (skaparna av ”Lost” måste ha läst den några gånger), ”Tsarens kurir” som blev blind av att en glödgad svärdsklinga fördes mot hans ögon… Och fanns det inte en stad, helt gjord av järn? Började läsa om ”Till jordens medelpunkt” därför, inte bara lätt svindlande, flippad på det där sättet som fantasy och sci-fi kan vara men också ett tidsdokument över den sena artonhundratalsmänniskans fascination av teknik, nya vetenskaper, mätningar, undersökningar, jordens och hela tillvarons konstruktion. En vetgirighet som ju skulle leda till enorma förbättringar men också till globala katastrofer.
-
4 svar till “Samtal i underjorden”
Jag slukade Verne, långt upp i tonåren. Har för mig att jag läste att han aldrig reste nånstans, all research gjorde han hemifrån. Innan internet… Älskade verkligen hans böcker.
Kram!
Gjrode du! vad kul! Jag älskade hans historier som liten, sedan gick det väldigt massa år utan att jag brydde mig men nu börjar jag känna mig lockad igen. \”Till jordens medelpunkt\” är faktiskt jättekul, expeditionen har precis anlänt till Island för att ta sig ner ill jordens medelpunkt genom en utslocknad geijser om jag fattat rätt, (jag kan säga att det märks att Jules V. aldrig var där i egen hög person) Huvudpersonerna tas emot av sitt isländska värdfolk, ett par med nitton barn. Mötet med alla barnen beskriver J.V som att se \”en girlang av små otvättade änglar\”.
Ganska bra.
Finns en \’modern\’ variant av denne författare, dock ej i samma klass ännu. Michael Crichton. Han tar ett vetenskapligt rön och funderar ut en historia om det, t ex kloning som blev Jurrasic park eller kvantfysiken som blev Passagen (Den innehåller förresten en jämförelse av vetenskapens sätt att se på sig själv i slutet av 1800 talet och i slutet av 1900-talet) Saker man på Vernes tid inte kunde tänka sig är nu självklara…ändå var fysiker då övertygade om att det inte fanns mer att upptäcka. Nu anser vi samma sak men det har gjorts framsteg inom kvantfysik som man bara för något år sedan inte trodde kunde göras. Vad har framtiden i beredskap åt oss? Kan vi resa i tid och rum?
Jag har tänkt läsa honom jättelänge, gillar de där tankesprången han tar. Passagen vill jag absolut läsa!