I en överblick av ny crime fiction står det att Reginald Hills nya ”The Woodcutter” till sin konstruktion påminner om Greven av Monte Cristo. Det påminner mig om att allt jag lärt mig om intrigskapande och storyutveckling har jag lärt mig av att läsa Greve av Monte Cristo. (Som f ö skrevs som en följetong för en fransk dagstidning.) En bok som för tankarna vad gäller ”plotting” till Greven av monte Cristo, måste man alltså läsa . Det verkar även recensenten tycka. Man kan te x gå in på Wikipedia och titta på en karta av böckernas karaktärer och i vilka relationer de står till varandra. Men jag ska inte inkludera den här.
-
8 svar till “Nygamla gudar”
Greven av Monte Cristo… jag håller med dig, vilken spännande underbar bok. Man kan läsa om den, om och om igen… En sån bok skulle jag vilja skriva!
(VIll gärna påminna om…)
FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2010 – DEADLINE 1/9
Du har ett val i höst! Och det är att välja en bra novell att skicka in…
Bara en liten påminnelse om att deadline närmar sig (1 sept) för Fantastiknovelltävlingen 2010.
Reglerna i korthet: Bidrag till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com, som ren mailtext (inga bifogade filer) med rubrik \”tävlingsbidrag\”, senast 1/9. Bidrag, på svenska, bör anknyta till sf, fantasy eller skräck (rek maxlängd 50 000 tkn). Vinnarna utses av en jury. Förstapris 1000 kr, 2:a 300 kr, 3:e 200 kr (därtill ev hedersomnämnanden).
Tävlingen arrangeras för 11:e året i rad av den äldsta E-postlistan för novellförfattare, SKRIVA (skriva-request@freelists.org, med subject: subscribe, för att gå med), med stöd av föreningen Novellmästarna och Wela förlag.
–Ahrvid
Hej Ewa
jag med, skulle vilja ge folk den underbara läsupplevelsen… (Har den i sju band, måste vara helt oförkortad upplaga.)//Jenny
Jag läste någonstans att den gavs ut en gång i sju band, oförkortad, men sedan har den bara givits ut i ett. Lyckliga dig!
Introducerade denna fantastiska historia till min 12-åring i somras, få film visserligen, men han blev verkligen tagen av intrigen och den bet sig fast för senare har han hänvisat flera gånger till olika händelser i intrigen.
Det ligger något mycket tillfredsställande i detta att invänta och utdela en hämnd så grundligt efter så lång tid. Att få upprättelse. Tror kanske att Dumas snarare ville varna oss för att hämnden konsumerar upp ett sinne men alla svärd är tveeggade, eller hur?
Jag hörde en intervju med Jan Guillou på radio där det återkommande hämnmotivet i hans böcker diskuterades, och han tog upp Edmond Dantès/Greven av MC som ett exempel på \”bra hämnd\”…. kommer inte ihåg exakt vad han menade, men ED är ju iallafall väldigt kreativ! Om man tittar på bokens Wikpediasida så framgår alla olika identiteter och alias:ar som han växlar mellan för att kunna fullborda hämnden, från \”Lord Wilmore\”, till \”Abbeé Busoni\” och \”Sinbad Sjöfararen\” – med tillhörande utseende, kostymering och accent. Inte undra på att det blev sju band. //Jenny
Jag gillade schemat skrapt, tack för tipset. Nu skall jag läsa boken igen med schemat utskrivet bredvid.
Hej!
Jag blev så nostalgisk när jag läste ditt inlägg om Greven av Monte Christo.
Kanske borde jag läsa om den för att se vad den har att erbjuda mig idag?
Jag läste den i 13-14-årsåldern och den var då väldigt spännande. En kompis mamma lånade ut den till mig.
Ha en underbar dag!
Kajsa
Hej Kajsa!
Det tycker jag aboslut du ska göra. Förutom att det är en underbar bok så kan det vara nyttigt ut följetongsskrivarsynpunkt att återuppliva bekantskapen med den; man lär sig om konflikt, dramaturgi, att skapa spänning och att få läsaren att hela tiden vilja fortsätta läsa och undra vad som ska hända. Den skrevs ju ursprungligen som följetong för en fransk dagstidning./Jenny