Vad händer om man utgår från gamla klassiska berättelser där kampen står mellan ont och gott och berättar utifrån antagonistens perspektiv istället? Musikalen ”Wicked” baserad på Trollkarlen från Oz är ju skriven utifrån den elaka häxan från Väst och får oss förstå hur jobbigt det kan vara att växa upp grönhudad och bli betraktad med rädsla av omvärlden… Ryske paleontologen och hobbyförfattaren Kirill Yeskov gör samma sak med Sagan om ringen i ”The last ringbearer” där Mordor förvandlas till ett föregångsland fyllt av ”astronomer, filosofer, matematiker och vetenskapsmän” vars existens hotas av den lallande flumtrollkarlen Gandalf, allierad med älvor och utrustad med magi med andra ord inställd på att vrida den tekniska och vetenskapliga utvecklingen tillbaka flera århundraden. Möjligheterna blir plötsligt oändliga när man börjar tänka sig vilken heroisk kamp det måste varit för Fagin att rodda alla de där finniga ungdomsbrottslingarna i Oliver Twist… Eller… ja huvudsaken är att det finns ett gott och ett ont med det finns två sidor av alla stories.
-
5 svar till “Vänd på steken”
Ja, verkligen! Stackars Fagin! Har aldrig tänkt på det så. 🙂
\”Fagin; In His own Words\” hade ju lätt kunnat bli en gripande bok om substitutfaderskap, mentorskap och entreprenörskap …
Åh vilket bra inlägg!
Visar inte det här på vikten att om man har en antagonist så måste hans motiv och drivkraft vara lika starka och begripliga som protagonistens? Att det måste stå lika mycket på spel för dem båda?
Det är viktigt att påminna sig om när man skriver!
Kram från ett soligt men kallt Stockholm!
Det är därför det blir så bra när du skriver… kram!
[…] kära vän och tidigare författarcoach, Jenny Bäfving skrev ett intressant inlägg på sin blogg […]