Det är inte klokt hur relevant delar ur Selma Lagerlöfs samlade verk fortfarande känns. ”Charlotte Löwenskiöld” från 1925 har allt försvunnit lite mellan spökromantiska Selma (“En herrgårdssägen”), och präktigt folkbildande Selma (“Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”), och episka Selma (“Jerusalem”). Men CL är så nära historical romance man kan komma, även om jag inte tror varken Selma eller Svenska Akademien hade gillat liknelsen. Man blir chockad vid omläsning av hur förbannat underhållande och psykologiskt raffinerat insiktsfull den här, hur tillfredsställande allting löser sig på slutet och trådarna dras ihop, hur många scener som känns som klassiker. (Som när Charlotte utmanar sina blivande svärföräldrar genom att inte direkt bete sig så prydligt som förväntat…) Skildringen av turerna, intrigerna och konflikterna i den lilla värmländska by där Charlotte hamnar som hushållsmamsell hos prosten är rent Jane Austenska. Från skildringen av den av livet förbigångna, intriganta Tea Sundler till tragiskt uppblåste och självbedräglige präststuderande Karl Artur. Mitt i allt detta rör sig Charlotte med sitt upproriska sinne för ärlighet och uppriktighet intakt, och sina förväntningar på kärleken, äkta, icke hycklande, eller av konvenansen tillkommen kärlek – något som de inskränkta invånarna i det lilla omgivande landsorten straffar henne hårt för.
-
10 svar till “Litterär förebild”
Oj, vilken marknadsförare du är! Den måste jag läsa nu! Har inte gjort detän , måste jag erkänna.
Jag läste (och granskade) Gösta Berlings saga för något år sedan. Den är också perfekt upplagd. Redan i första delen presenteras hela boken. I Majorskans tal talar hon om exakt vad resten av boken handlar om. Det är fullkomligt briljant. Sedan sker allt bit för bit, varje tråd i väven följs och allt knyts ihop på slutet. Till det skall läggas ett språk som är så bra att folk kommer att studera svenska enbart för att få läsa Selma på originalspråk. Jag är beredd att skriva under på Selma som en svensk Austen/Brontë.
Hej Johanna och JaneHElene
Hon överraskar en som kärleksromanförfattare. Sedan är ju allt \”innefattat\” i det här med omgivningen, krav, ettikett och konvenans, samhällets förväntningar och även sociala skillnader och ekonomi – precis som i Austen. Men väldigt rolig att läsa. Tidlös. I tv-versionen som var väldigt bra (1979) spelades Schagerström – mannen som slutligen ger Charlotte en ny chans och ett nytt liv som hans maka och slottsfru – av sven Wolter. Han var kanske lite för sexig för bokens Schagerström…. fast å andra sidan blev det lite mer spännande. Jenny
TV-versionen har jag missat.
Vilken fin blogg! Varför har jag inte varit inne här förut? Jag gillar dina bokförslag!
Mina förebilder är Charlotte – och Emily – Brontë, Jane Austen, Emily Dickinson.
Jag har just läst en fantastisk dokumentärroman om Emily Dickinsons liv! Där framstår hon som den passionerade kvinna hon faktiskt mycket väl kunde vara med tanke på hennes dikter – My life had stood / a loaded gun – etc. Boken heter The Secret Life of Emily Dickinson : a novel / Jerome Charyn. Boken är så läckert gjord dessutom, den ser ut som om den vore uppsprättad med en papperskniv, Omslaget är litet gulnat i hörnen. Den är splitter ny, köpte den på Amazon. Jag var dessutom väldigt intresserad av hur författaren hade löst frågan om hur man skriver en dokumentärroman. Hur mycket kan man ljuga? Hur trogen måste man vara mot kronologin och personerna osv.
Hej Kerstin
Kul att ha dig här! Jag håller med om Emily Dickinson, har länge varit nyfiken på henne. Ska kolla in boken om henne!
Jenny
Oj, vad jag plötsligt längtar efter Selma! Har tänkt läsa \”Charlotte Löwenskiöd\” hur länge som helst, men nu får det bli min nästa bok. \”Gösta Berlings saga\” och \”Kejsaren av Portugalien\” är några av de bästa böcker jag läst.
Jag måste säga att jag avundas er som inte läst den. /Jenny
Dags att starta en Selma Lagerlöf Fanclub?