Vissa tillräckligt populära fiktiva hjältar blir till slut egna varumärken och kan drivas vidare av nya författare som fortsätter the franchise, lite som SevenEleven nästan eller kanske som Karl Lagerfeldt designande för Chanel. James Bond eller Jason Bourne eller till och med Sherlock Holmes får fortsätta sina litterära äventyr, långt efter att originalförfattaren och upphovsmannen gått hädan, tack vare de som här kallas för the continuators. Som till exempel Sebastians Faulks som skrev en femtonde James Bondroman Devil may care, eller Jeffrey Deaver som skrivit den senaste med James Bond som huvudperson, Carte Blanche. Om de kommersiella (alla verkar vinna på det, både originalförfattarens efterlevande som äger rättigheterna och den nye författaren) och kreativa belöningar och begränsningar kan man läsa om här. Man får inte göra vad som helst med James Bond, även om man heter Jeffrey Deaver.
-
3 svar till “Evigt liv”
Det låter lite som spökskrivande, låter som en rolig uppgift!
Det närmaste vi kommer detta i vårt land är väl Beck och Gunvald Larsson. Konstigt att de inte tog Kollberg ur Sjövall Wahlöö (eller gjorde de det? Jag har inte sett Beck filmerna)
Jo jag tänkte på spökskriveri faktiskt.Jag har inte hört om detta i Sverige än vad gäller böcker, men just Martin Beck-filmer finns ju, där filmerna inte längre har så mycket att göra med böckerna? Lisbeth Salander känns på sätt och vis som om hon var gjord för franchise. (Tror hon hade blivit den första kvinnliga i så fall, för än så länge är alla karaktärer man ger evigt liv såhär, manliga dito. Hon är lite som en seriefigur, redan.)