Av min redaktör har jag fått veta att vad jag skriver för ljudboksförlaget SAGA alltså är så kallad cozy crime. Jag som i många år befann mig i villfarelsen om att jag i själva verket skrev så kallad romantic suspense eller romantiska rysare. Men genrebeteckningarna pekar faktiskt på en del intressanta skillnader. Då har vi inte ens gått in på romancegenrens alla underavdelningar och hur romance till exempel skiljer sig från eller kan kombineras med både erotik- och paranormala genren. Och deckare… Men jag antar att eftersom det finns ett specifikt brott, med påföljande polisutredning och ett offer och en okänd gärningsman så kvalar cozy crime in som ”crime” – krim. Medan om du skriver romantisk rysare så behöver det strängt taget inte finnas något konkret brott i handlingen – utan spänningen förläggs på ett inre plan inne i huvudpersonen, eller i form av gåtfullhet, osäkerhet, mystik. Cozyfaktorn i cozy crime härrör förstås från inramningen, ofta idylliska eller eskapistiska miljöer – tänk Agatha Christies böcker. Medan romantiska rysare hakar in handlingen på både mystik/spänning och romantik och kärlek.
-
2 svar till “Så vet du vad du skriver”
Jag har grubblat över detta många gånger, men kan det också bero på att förläggare har olika uppfattning om vilken etikett som säljer, eller att läsare är olika insatta i vad genrebeteckningarna innebär? I Sverige är ju romance lite sett över axeln, medan crime är på gränsen till finkultur. I USA där romance-genren är gigantisk vet ju läsarna vad romantic suspense innebär, men gör svenska läsare det? Just thinking.
”Romantisk rysare” trodde jag skulle bli ett begrepp i Sverige 🙂 men det verkar inte ha fastnat riktigt. Och det kan bero på det segdragna motståndet både mot romantik/romance och begreppet rysare. Krim däremot är precis som du säger väletablerat numera. Psykologisk thriller eller spänningsroman verkar också fungera och det är nästan det närmaste jag kan tänka mig romantic suspense. Alltså spänning ofta på hemmafronten, i kärlekslivet, och vad gäller relationer. Men det behöver inte handla om ett brott, en kriminell gärning med polisutredning et c.