Jag har precis läst ut ”Samhällets olycksbarn” av Victor Hugo. Slår mig vilken upplevelse det var att läsa något annat än en samtida kvinnlig författare i yngre medelåldern. Eller bara yngre. Mest för tilltalet, känslan av att vara i sällskap av en äldre manlig författare. Ok för Stephen King, han kan ju numera räknas till dem. Men man tänker på hur bokutgivningen numera domineras av yngre eller medelålders kvinnor. Som skriver för sådana som mig, en halv-ung kvinna. Och naturligtvis är det en utveckling jämfört med den tid när äldre manliga författarrösten totalt dominerade. Såklart finns det äldre manliga författare, men skriver de för mig? Det finns ju så många andra som gör det, så nej jag söker mig inte så ofta till dem. Men för inte så länge sedan lästes de av alla som läste. Summa summarum; bokbranschen har blivit mer nischad, mer gettofierad. Victor Hugos böcker var för alla, hög som låg, gammal som ung och kvinna som man.