Du kan få ditt synopsis läst för feedback och kommentarer som hjälper dig få en överblick och utveckla handlingen.

Såhär skriver Monica om när det kan vara bra att låta en lektör läsa synopsis:

”Jag tror att målgruppen kunder som vill ha synopsislektörsläsning antagligen har kommit en bit på vägen. Man bör känna sig rätt så trygg i sitt skrivande och ha fått respons som bekräftar det. (Typisk respons i refuseringar från förlag kan vara: ”författaren skriver riktigt bra”, ”välskrivet och genombearbetat”). Kanske till och med ha hittat sin egen röst. Problemet ligger inte i sättet att skriva, men mer i utförandet.

Dessutom bör man ha ”hela berättelsen klar i huvudet”, i alla fall mer eller mindre.

Jag föreställer mig också att man inte har någon i närheten som kan testa synopsis (författarkollega/skribent/bokrecensent), utan behöver hjälp utifrån.

Synopsisläsning är också ganska prisvärt. Mycket viktig feedback för ett bra pris.

Det är tufft att behöva ändra i ett ”färdigt” manus, i alla fall om man är oerfaren (jag inbillar mig att etablerade författare har mer distans till sin text). Om man fått grönt ljus för ett synopsis kan det kännas mer tillfredställande att sätta sig ned och arbeta igenom texten. Man står på fastare grund.

Just den lektörsläsning jag fick av dig var bra av flera olika anledningar, bl a:

  • Jag fick bekräftelse på att berättelsen i det stora hela fungerar (spännande, annorlunda miljö tex)
  • Att den behöver fördjupas psykologiskt (händelserna måste bottna i karaktärerna – hur påverkar det som händer de två huvudpersonerna? Huvudfrågeställning: Hur får det inträffade den manlige huvudpersonen att förändras från en skitstövel till en något mer omtänksam och osjälvisk person?)
  • Jag fick bra tips om hur jag ska berätta rent kronologiskt – med en angreppspunkt mycket senare i berättelsen än vad jag hade tänkt. OCH med en prolog som påverkar hela berättelsen

Men för mig var det en kick; jag fick mod att jobba vidare på ett projekt som levt med mig väldigt länge (en novellversion som låg ute på nätet för länge sedan fick väldigt bra respons, så jag visste att jag var något på spåret), men som jag inte fick fason på. Jag har lång väg att gå, men har med mitt synopsis, som nu blivit klart med hjälp av lektörsläsningen, ett viktigt redskap att gå vidare i processen.”

Monica Olsson Kolkman

Synopsisläsning kostar 1200 kronor + moms för synopsis upp till tio sidor.